Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

furlan
Posts: 651
Joined: Tue Apr 04, 2017 9:11 pm

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by furlan » Fri Sep 22, 2017 10:33 pm

I na kraju smo dosli na slatko. Tipicni i najpoznatiji kolac su seadas. Tijesto punjeno mladim ovcijim sirom , sokom od limuna i narandzinom korom i onda frigano u ulju. Vruce i onda se prelijeva medom. Med je kao sto vec rekoh izvanredan. Tip mi je rekao, ja selim kosnice i sta one pasu pojma nemam, jel eukaliptus , maslina,....(nema slikice , nisam stigao :D )
A drugo je isto neko tijesto koje se prvo friga i onda dva dana stoji u frizideru i onda ide opet na friganju u medu :shock:
Image
Sve je ovo bilo poraceno crnim vinom cannonau (sardska autohtona sorta) i vermentinom sa 20% malvazije.
Na kraju po izboru limoncello, rakija ili mirto, ili ako hoces sve :D
Naravno da sam izabrao mirto. :D
Plus kafa i sutradan nismo imali potrebe da jedemo do vecere. :-)
Sve u svemu, pozitivno i lijepo iskustvo. Kuhinja sa nekoliko mediteranskih zacina, bazirana dosta na ovcijem siru. Ako bude prilike , rado bih ponovio. :thup:

Buffalo Hill
Posts: 77
Joined: Mon Apr 03, 2017 7:54 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by Buffalo Hill » Sat Sep 23, 2017 7:15 am

ćuuuj fritanje...... :crni:
daću ti ja fritanje ....
šta je fritanje u medu? :? :shock:

furlan
Posts: 651
Joined: Tue Apr 04, 2017 9:11 pm

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by furlan » Sat Sep 23, 2017 10:18 am

Buffalo Hill wrote:
Sat Sep 23, 2017 7:15 am
ćuuuj fritanje...... :crni:
daću ti ja fritanje ....
šta je fritanje u medu? :? :shock:
Friganje , ne fritanje :mel: :D
A u medu , i za mene je :shock:
Jedino ako nisam dobro razumio.

Buffalo Hill
Posts: 77
Joined: Mon Apr 03, 2017 7:54 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by Buffalo Hill » Sun Sep 24, 2017 8:26 am

Janjetina "in umido". Jel' meso u vlastitom sosu ili je sos od kavada? I jel' cijelo janje ili je neki dio?

furlan
Posts: 651
Joined: Tue Apr 04, 2017 9:11 pm

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by furlan » Sun Sep 24, 2017 8:14 pm

Buffalo Hill wrote:
Sun Sep 24, 2017 8:26 am
Janjetina "in umido". Jel' meso u vlastitom sosu ili je sos od kavada? I jel' cijelo janje ili je neki dio?
Nije cijelo, amputirali su mu samo zadnje noge. :crni:
Jebo te i ti mi pitanja postavljas. :lol:
Predpostavljam da je cijelo, a dinstano je u vlastitom sosu. Vrlo malo krompira da skrob ugusti sos, bez kavade.

Buffalo Hill
Posts: 77
Joined: Mon Apr 03, 2017 7:54 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by Buffalo Hill » Sun Sep 24, 2017 8:19 pm

Gotovo 100% naše poljoprivrede i stočarstva u brdsko-planinskim područjima i Herceguvini nije za masovne produkcije. Za njih je jedlno rješenje agrotrizam. Turizama ima vise "sorti: izletnički, gastro, lovački, tranzitni, itd."

furlan
Posts: 651
Joined: Tue Apr 04, 2017 9:11 pm

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by furlan » Sun Sep 24, 2017 8:36 pm

Hajde malo elaboriraj o cemu razmisljas.
Pokusavao sam da napravim tu neku racunicu sa ovim agriturizmom. Mjesecni bruto prihod u toku ova cetri mjeseca je sigurno preko 50 000 eura njesecno.
E sada rashodi kako idu to vec ne bih znao. U svakom slucaju cijela porodica je zaposlena citavu godinu full time.

Buffalo Hill
Posts: 77
Joined: Mon Apr 03, 2017 7:54 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by Buffalo Hill » Sun Sep 24, 2017 10:52 pm

Ne mogu kucati za detaljne elaboracije.

Seljak u svojim rukama mora imati od njive do hale ako hoće biti samoodrživ i profitabilan. Maloserijska proizvodnja malog asortimana proizvoda za poznatog kupca.Mali konglomerat, gdje se profit maksimizira u "tanjiru". To je nauka koju našeg seljake niko ne uči.To je 4D pivreda.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest