Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

furlan
Posts: 662
Joined: Tue Apr 04, 2017 9:11 pm

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by furlan » Mon Jun 12, 2017 7:57 pm

Dok nisam dosao u novu domovinu nisam znao sta je kormorač. U pocetku mi je bio nako ali sada je neizostavno u kuhinji.
Leblebija (slanutak) se uzimala samo na Čarsiji ko košpe, medjutim sada kao varivo , salate, humus, kao dodatak grahu, razljevak od slanutkovog brasna,falafel,....postao neizostavan.
Morska bogomoljka (komarci :D ) vrh morskog ploda.
Geršl se malo koristio kao dodatak grahu, a sada kao rižoto vrlo čest.
Kisela repa, nesto kao nas kiseli kupus.Za kiselu čorbu odličan.
Celer glavaš kao dodatak salati, kod nas bio onaj velicine mrkve za supu.
Batat- slatki krompir na salatu, u rerni, ....
O zacinima da ni ne pričamo.

Buffalo Hill
Posts: 77
Joined: Mon Apr 03, 2017 7:54 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by Buffalo Hill » Wed Jun 21, 2017 1:27 am

Uvek ste se pitali kako pripremiti povrće a da ono zadrži sve hranljive vrednosti. Na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora, jer ne važe ista pravila za svaku vrstu. Dok neko povrće kuvanjem zadržava najveći procenat hranljivih vrednosti, drugo je najbolje jesti dok je sveže.

Špargla

Ukoliko pripremate šparglu na pari, možete da povećate njene hranljive vrednosti, a samim tim njen potencijal u borbi protiv raka.

Rotkvica

Kada se kuva, rotkvica izgubi 25% folata. Zato je najbolje da je konzumirate u svežem stanju, jer ćete tako sačuvati ovo jedinjenje koje utiče na pravilan rad mozga.

Brokoli

Zagrevanjem ove namirnice uništava se tioglukozidaza u brokoliju. Ovaj enzim je potreban organizmu jer pomaže u čišćenju jetre od kancerogenih elemenata.

Pečurke

Kada pečurke izložite toploti, nebitno da li ih kuvate, pečete u rerni, pržite u tiganju ili na roštilju, zadržaćete mnogo više kalijuma u njima. Dobro je poznato da kalijum ima veoma važnu ulogu u jačanju mišića i održavanju mišićne mase.

Crni luk

Sve što bi trebalo da uradite sa crnim lukom je da ga oljuštite, iseckate i odmah pojedete. Na taj način sačuvaćete više alicina, nutrijenta koji pomaže u borbi protiv mikroorganizama, a koji se razbija kada luk kuvate.

Crvena paprika

Kada se peku, prže, kuvaju ili bare na temeraturi preko 100 stepeni, gubi se izvor vitamina C, koji crvena paprika sadrži u velikoj meri.

Spanać

Ako spanać konzumirate kuvan, apsorbovaćete više kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Paradajz

Činjenica da je paradajz zdraviji kuvan je zaista iznenađenje. Međutim, kada paradajz najpre skuvate, a onda pojedete, vaše telo će apsorbovati više likopena, pigmenta koji pomaže u borbi protiv raka

Buffalo Hill
Posts: 77
Joined: Mon Apr 03, 2017 7:54 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by Buffalo Hill » Mon Jul 17, 2017 10:17 pm

danas sam jeo ćevape nad ćevapima: hrana za Manitua. Indijansko-Bosanska receptura.Meso od buffala. Indijanac pravio svom Bjelom Bratu u čast.

kmirsad
Posts: 541
Joined: Sun Apr 02, 2017 8:47 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by kmirsad » Thu Jul 20, 2017 7:19 am

Saug poglavici ! :-D


Buffalo Hill
Posts: 77
Joined: Mon Apr 03, 2017 7:54 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by Buffalo Hill » Fri Aug 25, 2017 1:20 am

BiH-prijestonica pite

POLAGANI BUREK
BUREK U GUŽVE
BUREK U FRKOVE
BOŠČALUK-BUREK
SLAGANI BOŠČALUK-BUREK
SAM-BUREK
ŠARENI BUREK
FOČANSKI BUREK
SRNEĆI BUREK
VARENI BUREK (SU-BUREK)
SARAJEVSKI BUREK
TIRIT-PITA
TRAVNIČKI VARENI BUREK
BIOGRADSKE PACE
TRAVNIČKA TIRIT-PITA
AŠČIKADUNINE SARMICE
KREŠEVSKI TIRIT
BOSANSKI TIRIT
SARAJEVSKI PUH-BUREK
BOSANSKI BUREKČIĆI
BOSANSKI BUREKČIĆI NA HAMAJLIJU BUREKČIĆI OD CRNE DŽIGERICE
DOBOJSKI BUREKČIĆI
HERCEGOVAČKI BUREKČIĆI
ČIKOVI BUREK (KLEPE)
KLEPE SA POVLAKOM*
SITNE LATICE
BUREK OD HELJDE
FINDŽAN-BUREK
TATAR-BUREK
GUZNAC-BUREK
ZEČIJI BUREK
PRIJESNAC-PITA
KISELI PRIJESNAC
PODVELEŠKI PRIJESNAC
PRIJESNAC OD BIJELE CIKLE
PRIJESNAC OD BIJELE RODAKVE
PITA-ZELJANICA
TRAVNIČKA ZELJANICA
ZALIVENA ZELJANICA
ZELJANICA IZ DUGA
ZALIVENA ZELJANICA PO BAŠIĆU
BUREDŽICI
BUREDŽICI NA HAMAJLIJU*
PRZENI BUREDŽICI
SVECANI BUREDŽICI
GOTOVI BUREDŽICI
KRESEVSKI PIRJAN
KORE-PITA SA BORIKA
BOSANSKA SIRNICA
SIRNICA sirnjaca Gradaccu kajmacnica-pita
JAJUŠA
MLJEKARICA-PITA
SUTLI-PITA FALIČNA
PITA KAPAVICA
UĆKUR-PITA
PITA IČIJA**(juta ičija, ljuta ičija
LJUBUŠKE KORE
PITA PAĆARICA
PIRINAČ-PITA
SARAJEVSKA MASLENICA
MASLENJAK
PITA MASLENICA
KLADUŠKA MASLENICA
GUŽVARA SA LJUBUŠE
POPRSKUŠA-PITA
BUZELMA-PITA
SAKASKA-PITA
MISIRAČ-PITA (TIKVENJACA)
REPNA PITA
KORE NA IRENDE
KRTOLAČA (KROMPIRUŠA, KROMPIR-PITA)
KRTOLAČA OD SJECANOG KROMPIRA
ČEVLJANOVICKA KROMPIRUŠA
KRTOLAČA SA SIROM IZ MIJEHA
SJERNICA-PITA
KUPUS-PITA
KUPUS-PITA SA PIRINČEM
POSNA PITA OD KISELOG KUPUSA
MRSNA PITA OD PIRINČA
FURDENJACA SA KUPUSOM
PITA OD ZELENOG LUKA
PRUESNAC SA ŽAROM (KOPRIVOM)
SARAJEVSKA KUKURUZNJAČA
BAZLAMAČA (SLANA)
KULEN-PITA
FURDENJAČA-PITA
DROBNJAČA-PITA (ŠKEBARA)
BUMBAR-BUREK
PENĐEVIŠ
PUNJENI ŠIRDEN (BUMBAR BUREK PEČENJE)
PITA OD PENĐEVIŠA
MOSTARSKI PENĐEVIŠ
ŠARENI PENĐEVIŠ
KULJEN
SARAJEVSKA JABUKOVAČA
ŠLJIVOPITA
VIŠNJEVAČA
AŠLAMACA
PITA OD JABUKA
JAJUŠA S PEKMEZOM
KAJMAK-PITA
BEJAZIJA
SLATKA JAJUSA
SLATKE PITULJICE
KAJMAK-PITULJICE
PEKARSKI KADAIF
PROZORSKE KLEPE
PITA PEKMEZUŠA
GRIZOM PITA (IRMEK-PITA)
GRIZOM-PITA NA TROKUTE
GRADAČAČKA SUT-PITA
HALVA-PITA
HALVAN-PITA
PITA-REŠEDIJA
SLATKA BAZLAMAČA
KOLE-PITA
ZVORNIČKA HALVA-PITA
SLATKA TIKVARA
ČEVLJANOVIĆKE RUŽICE
RUŽICE
KLJUKUŠE
UJEVAK SA SIROM
KROMPIR-UJEVAK
ZELJANIK
TIKVENI UJEVAK
TIKVENJAK
ZELJANIK SA BORIKA
LEZIBABA
LIZIBABA
VARENIČANICA
MAGLAJSKI UJEVAK
HELDINA ULIVAČA
RAZLVAČA
GRUŠARA
JAJUŠA (JAJNICA)
IZLJEVAK SA ZAROM (KOPRIVOM)
ŠARENIK OD KOPRIVE (ŽARE)
PITA OPARUŠA

furlan
Posts: 662
Joined: Tue Apr 04, 2017 9:11 pm

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by furlan » Fri Aug 25, 2017 7:28 am

E haj' sad recept za svaku ovu pitu, ako Skincic slucajno naleti pa da krene od pocetka. :D

Buffalo Hill
Posts: 77
Joined: Mon Apr 03, 2017 7:54 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by Buffalo Hill » Fri Aug 25, 2017 8:04 am

Imam skoro svaki. Više od mr. Alije Lakišića. Alija je u svom magistarskom radu koristio spisak jela Amidže Dekike u kojoj navodi i jela čiji recepti su izgubljeni. E, ja sam pronašao neka.
A @skin:ako se ne javi do Septembra: moramo tjeralicu za njom objavit?

Buffalo Hill
Posts: 77
Joined: Mon Apr 03, 2017 7:54 am

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by Buffalo Hill » Fri Aug 25, 2017 8:37 am

In certain Italian towns of Emilia-Romagna[19] that were formerly city-states such as Ferrara and Modena, there can still be encountered a half-moon shaped sweet pastry called burriche or burricche[20] which has been described as a mediaeval relic of the Ottoman inspired cuisine of the Jewish communities that lived in certain towns of the area. There can be distinguished the burriche ferraresi, to which grappa is being added and which are often filled with mandarin marmelade[21] and which are sometimes called in Ferrarese Ladino burichitas.[22][23][24] They resemble in shape and taste the Greek kourabiedes, which are pâte brisée like shortbreads that differ from their Middle Eastern counterparts by having also alcohol such as brandy or mastika added to them.
@Furlanio:engleski je al˙ uvećano razumiješ, sve osim "burricche", to ti je burek na talijanskom. Prave ga žabari a tvoje je da nađeš recept.

furlan
Posts: 662
Joined: Tue Apr 04, 2017 9:11 pm

Re: Tradicija, znatizelja, gurmanluk, novi ukusi, saso mange

Post by furlan » Fri Aug 25, 2017 9:26 pm

Zada meni Buffi@ zadacu. :D
Nego pitanje je sta je burek etimoloski , nacionalno, tradicionalno i na kraju krajeva licno? Mislim da su samo u BiHi pita i burek razlicite stvari. Ovo sto ti opisa dole to je neka slatka pita od mandarinog djema, sa dodatom rakije. Cudna mi je ta varijanta jevrejske kuhinje pod uticajem osmanlija u Italiji ali bi trebalo vidjeti i period da bi se moglo sta konkretnije zakljuciti. Uglavnom dodatak rakije, narocito sljivovice u kolac je cesta pojava i u mom kraju a kolac je strudla tkz. gubana. Na gotov kolac se saspe fić sljive ali ja vise volem brez. :-)
Ono sto si ti pobrojao kao pite , masu toga ja ne bih zvao pitom, pocevš od širdena, klepa, sljivopite, ičije, uljevaka i razljevaka ali opet pitanje je uvijek sta se smatra pitom. Masu toga nisam nikad ni cuo da postoji. Za mene je pita ono sto je u peceno u jufci i tu zavrsava. 8-)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest